Bengkel Teknik Menjawab Sejarah SPMBengkel teknik menjawab soalan sejarah SPM telah berlangsung pada  31 Oktober 2011 bertempat di Dewan Besar SMK Kamil. Bengkel ini disertai seramai 206 orang pelajar Tingkatan 5. 
Bengkel teknik menjawab ini telah dipengerusikan oleh En. Shahri Ismail selaku Guru Kanan Sains Sosial SMK Kamil dan merangkap guru mata pelajaran sejarah Tingkatan 5. Bengkel ini dikendalikan oleh En. Zakaria Yusoff iaitu penceramah yang dijemput khas dari SMK Badak Bachok, Kelantan. Bengkel ini berlangsung selama 2 jam iaitu bermula pukul 10 pagi dan berakhir jam 12 tengah hari.
Antara objektif utama bengkel ini dilaksanakan adalah untuk memberi pendedahan kepada pelajar tentang teknik menjawab yang berkesan. Selain itu, diharapkan  pelajar-pelajar juga akan bertambah yakin dalam menghadapi Peperiksaan SPM nanti. Dengan ilmu yang diperoleh sepanjang perbengkelan dapat digunakan sepenuhnya dalam menjawab soalan. Semoga dengan perbengkelan ini pelajar juga akan mendapat keputusan cemerlang.
Bengkel ini dapat dibahagikan kepada 3 slot iaitu slot pertama pelajar didedahkan dengan kaedah menjawab soalan Kertas 1 iaitu kertas objektif. Manakala pada slot kedua pula pelajar telah didedahkan dengan teknik menjawab kertas 2  iaitu soalan struktur dan soalan esei. Sepanjang perbengkelan kertas 2 ini, pelajar telah diterangkan cara untuk mencari kata kunci dan kehendak soalan dengan begitu jelas sekali. 
Pelajar juga didedahkan dengan penyata-penyata yang menjadi penganggu kepada soalan. Slot terakhir merupakan kupasan tentang tajuk-tajuk hangat berdasarkan tema-tema penting yang diramalkan akan keluar dalam SPM 2011.
Diharap dengan adanya bengkel teknik menjawab ini, pelajar-pelajar tingkatan 5 dapat menjawab dengan baik kertas sejarah SPM. Dan Keputusan yang cemerlang bakal diperoleh oleh semua pelajar.
Bengkel semupama ini akan diteruskan pada tahun-tahun akan datang.0 comments: